sâmbătă, 23 iulie 2011

CINA BIAFREZA

FIE CA TOATE FIINTELE DIN UNIVERS 
SA FIE FERICITE


CINA CEA DE TAINA
Ce-ar fi  fost daca toate profiturile televiziunii rezultate din publicitatea conexa acestei emisiuni s-ar fi transformat in ceva alimente pentru doua-trei sate cu copiii saraci, din Asia, Africa sau America Latina?  Oricum, io cre'ca_cu niscai compasiune si iubire universala tot s-or fi ales. E bine sa ai macar sufletu plin atunci cand ai burta goala, caci mancare... sufletu'!

7 comentarii:

  1. Chiar aşa: ce-ar fi fost?!
    :)
    Dar, ce-ar fi ca în loc de făcut donaţii să se schimbe odată sistemul acesta de rahat?
    Ce schimbă un camion de alimente pentru oamenii aceia? Multe, ai dreptate, dar numai pentru scurtă vreme. Sunt paleative.
    Mai necesară devine schimbarea completă, definitivă a fenomenului întreţinut artificial.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Licuriciule.
    Sunt absolut de acord cu tine. Sistemul trebuie schimbat.

    Ma gandesc insa ca, daca saracii o vor duce bine, atunci cine sa mai produca profit pentru colosii economici...
    Nici saracului dar nici bogatului nu le ajung banii.
    Saracia bine stimulata si controlata face ca tot ceea ce ajunge ca produse in tarile bogate sa fie foarte ieftine, in asa fel incat, profiturile lor sa fie maxime.

    Referitor la remarca cu cina fastuoasa. Productia unei astfel de emisiuni a costat cel putin 10.000 de dolari. Incasarile din publicitate ar trebui sa treaca de 60-80.000 $ numai pentru aceasta emisiune. Un dolar in casa unui lihnit de foame, inseamna masa lui pe trei-patru zile. Am estimat putin cateva sate cu copii saraci. Un district intreg poate manca bine o singura zi numai de la incasarile unei singure emisiuni de gabaritul acesteia, cu audienta maxima, vanduta apoi ca stire altor televiziuni...

    Socotelile nu sunt tocmai dintre cele mai optimiste. Stiu bunaoara ca un sofer de autocar castiga in India 30$ pe luna. Cu acesti 30$ se hraneste toata familia lui, care presupun ca e numeroasa si isi platesc si intretinerea, taxele, impozitele etc...

    La scara saraciei si a foametei globale, noi, toti europenii, bogati sau saraci, suntem niste risipitori.
    :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, ai dreptate!
    Eu n-aveam idee ce şi cât se câştigă din o astfel de emisiune şi sunt absolut de acord că o primă şi foarte necesară măsură e să fie hrăniţi. Schimbarea e o chestiune de durată. Ce să mai schimbi, dacă ei, săracii, mor între timp de foame?!
    Totuşi, gesturile caritabile sunt ele însele o parte a sistemului defectuos.
    Pleacă spre ei o VIP cu camionul cu alimente, lumea îl aplaudă, VIP-ul îşi "încasează" bonusul de popularitate şi recunoştinţă, paraziţii mai fac şi ei un profit din asta, dar după... viaţa nefericiţilor revine la ne-normalitatea de dinainte. Mie mi se pare că însăşi mediatizarea acestor situaţii e tot o formă de a câştiga de pe urma bieţilor oameni, voit ţinuţi în ignoranţă. Dpdv al manipulării de masă, mesajul este: "taci şi-nghite fiindcă, uite, ar putea fi şi mai rău!".
    De ce viaţa plină de opulenţă şi desfrâu a potenţaţilor vremii e foarte rar mediatizată şi atunci când este, totul e făţuit şi ajustat "convenabil" pentru imaginea lor??!

    Revenind la cei săraci (mai corect ar fi "sărăciţi"), nu mă pricep eu foarte bine, dar mă gândesc că, dacă în camionul care transportă alimentele s-au urca şi câţiva specialişti, oameni care să-i poată învăţa pe aceşti nefericiţi cum să-şi producă singuri cele necesare traiului şi să-i asiste până ce se descurcă singuri, poate că le-ar fi de mai mult folos.
    Zic şi eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi da, suntem risipitori, dar nu la nivel de rea intenţie individuală. Căci suntem înregimentaţi în acelaşi sistem.
    Spune-mi, de câte ori ai cumpărat ceva doar pentru că a fost promovat prin reclamă şi publicitate, apoi ai priceput că, de fapt, nu-ţi era necesar? Tu poate că nu, dar priveşte în jurul tău şi spune-mi câţi oameni sunt duşi de valul acesta?
    Mulţi, nu?
    Câţi dintre noi ne putem descurca prin hăţişul de manipulări, descifrând cu exactitate raportul nevoi/necesităţi şi achiziţii?
    Un prim pas ar fi să înţelegem ceea ce ni se întâmplă. Să ne punem întrebări legate mai întâi de noi înşine. Unele relativ simple, cum ar fi: pot eu să locuiesc în 2 case deodată? Pot merge în 2 automobile în acelaşi timp? Pot mânca tot ce comand? Câte din toate acestea îmi sunt cu adevărat necesare şi câte sunt risipiri inutile, care -prin ricoşeu- lipsesc pe alţii de strictul necesar?
    Ce rost au sutele de perechi de pantofi pe care le-am cumpărat????
    :))))))
    Nu, asta nu merge fiindcă ţine de satisfacţia estetică!
    (am glumit, că prea o luasem "la vale").

    Revenind, această analiză e una parţială, de segment - dacă vrei, fiindcă totul este interdependent. Scade consumul -> scad vânzările -> scade producţia -> se ajunge la concedieri care determină sărăcia. Şi asta în vreme ce o mână de privilegiaţi trăiesc din acumulări.

    Oricum, după părerea mea cam asta e ideea.
    (iar am avut o senzaţie de deja vecu, ceva de speriat!)

    RăspundețiȘtergere
  5. Licuriciule,
    Nimic din ceea ce ai spus nu am a contraargumenta. Tot asa gandesc si eu. Stiu pentru ca am lucrat in domeniul publicitatii, adica mai pe sleau, mai din nevoia de bani, mai din pasiune, am fost si eu demult, pe-acolo, ia, un prizarit de manipulator. Dar am inteles principiul: stimularea nevoii de a cumpara un anumit produs sau serviciu, folosind anumite mecanisme si parghii si cateva cunostinte de psihologie sociala... Si nu-ti trebuie foarte mult ca sa manipulezi. Aceasta insa este o alta chestiune. Important penru omenire este nu atat caliatatea de de "om sarac", ci mai ales NUMARUL URIAS DE FLAMANZI generat de un sistem putred: capiatalismul. Nu ca socialismul ar fi mai breaz.... Inca nu a aparut cea de-a treia varianta economico-sociala, care sa armonizeze lucrurile. Principiul "merge si-asa" nu mai este in cazul de fata unul pur romanesc.... Se pare ca s-a globalizat deja.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau , intre timp astia de la Youtube au puranghelit filmul despre puradeii biafrezi . Cred ca nu se va misca nimic in sensul diminuarii constrangerii-principiul lui Le Chatelier. Amaratii vor ramane tot flamanzi iar bogatii vor avea din cand in cand de-a face cu cate un act condamnabil de tipul celui de la 11 Septembrie , din care nu vor trage nici o concluzie . Asta este legea democratiei . Cine poate , traieste pe spinarea altora . ALTORA , astia , nu vor trai prea mult . Tocmai s-au inventat niste vaccinuri care o sa-i scape mai repede de chinurile batranetilor . Pe care chiar nu le merita , dupa o viata de munca ! De unde pensii ? S-au cheltuit si acelea demult ! Hai ca v-am ametit dom ' Ptruptrucel ! O seara magnifica va doresc ! Dar fara sa va magnetizati .

    RăspundețiȘtergere
  7. Daaaaa...Cine poate, oase roade de pe spinarea altora... Buna! :))

    RăspundețiȘtergere

rosteste