joi, 3 noiembrie 2011

Despre iluzii, mituri, amagiri

Anunt cu bucurie aparitia unei alte carti la editura Ascendent scrisa de Cristiana Alexandra Levitchi psihoterapeut-psiholog clinician si Clara Toma consilier ESPERE : “Despre iluzii, mituri, amagiri” (despre iubire, bani si moarte). Va reproduc mai jos invitatia directa a doamnei Cristiana Alexandra Levitchi.
Salon Inlight si Editura Ascendent va invita miercuri, 9 noiembrie, intre orele 18.30-20.30 la un eveniment special – seminar urmat de lansare de carte ,,Despre iluzii, mituri, amagiri,,.
Va invit la lansarea unei alte carti la care am scris in 2010. Cine oare nu se iluzioneaza? Cred ca 99 la suta din populatie o face. Iluzia face parte din viata. Subiecte ca dragoste, bani si moarte au stirnit de-a lungul timpului foarte multe iluzii. Ele sint cumva subiecte tabu. Si in acest secol, partenerii indragostiti nu vorbesc despre bani in cuplu si nici despre moarte. In cultura noastra nu se apreciaza batrinetea….pentru ca deseori aduce boala si intotdeauna moarte. Speranta uneori este cel mai mare dusman al luciditatii.

In cadrul seminarului, o sa aveti prilejul de a va pune intrebari despre iluziile si miturile pe care le aveti in mai multe domenii ale vietii, mai ales in cele legate de relatii personale, dragoste, bani si moarte. 

De ce ne iluzionăm? Pentru că este comod, pentru că este dificil să facem faţă realităţii, pentru că nu conştientizăm iluzia, pentru că este securizant, pentru că este liniştitor, în pofida supărărilor iluziilor şi pentru că am preluat acelaşi tip de iluzii din familie şi din cercul social. Este mai greu să nu mai avem iluzii, decât să nu avem, pentru că ele uneori sunt temelia vieţii noastre. Iluziile ne dau un confort psihologic, un anumit fel de control.
Oamenii, în general, se iluzionează despre multe lucruri, subiecte, însă, dacă unele iluzii, mituri se demontează relativ usor (cele care sunt mai lesne de demonstrat), altele nu se desfiinţează decât foarte greu sau deloc. Temele principale în care sunt menţinute cele mai mari iluzii sunt temele fundamentale de interes pentru omenire: viaţa şi moartea, iubirea-dragostea, banii, sexul. Dacă menţinem de exemplu o iluzie cu privire la sistemul bancar, orice specialist competent în această meserie ne poate arăta repede adevărul. În schimb, dacă avem iluzii cu privire la dragoste, de cele mai multe ori avem relaţii nefericite şi este nevoie de psihoterapie susţinută să scăpăm de asemenea iluzii. Filosofii, psihologii, psihiatrii, psihoterapeutii, sociologii, biologii, medicii, fizicienii, antropologii, chimiştii au explicat fiecare prin cunoştiinţele lor aceste mari teme. Pot să spun că oricine, conştient sau înconstient s-a întrebat cu privire la aceste teme.
Ce înseamnă iluzie? A nu vedea realitatea aşa cum este. O să spuneţi poate că realitatea e văzută de fiecare dintre noi diferit. Da, diferit în funcţie de convingerile pe care le-am preluat de la părinţi, societate, filme.
Realitatea este că lumea este plină de ficţiune şi că ne şi place cumva să trăim în ficţiune. Pe de altă parte, aproape fiecare dintre noi (conştient sau nu) suntem preocupaţi de adevărul ultim şi de multe aspecte fundamentale ale vieţii: ©e e viaţa? De unde venim şi unde ne ducem? Ce e după moarte? Dacă e ceva? Ce e iubirea?
Avem o nevoie fundamentală de a explica mersul lucrurilor de a le controla şi ne folosim de diverse explicaţii. Uneori aceste explicaţii devin incomode şi neeficiente, la fel ca iluziile. Atunci explicaţiile merită schimbate.
Cartea este scrisă pentru persoanele care îşi pun întrebări şi nu se mulţumesc cu răspunsuri preconcepute. Acelora dintre voi care doresc să îşi păstreze iluziile, să se protejeze prin negare, le recomand să se conserve cu toate riscurile ce decurg de aici.
Se prea poate că unii dintre cei care vor citi această carte să fie cuprinşi de sentimente foarte diferite şi contradictorii. Este foarte greu să ne punem la îndoială sistemul de credinţe… şi este greu să scăpăm de iluziile noastre construite şi întreţinute poate de-a lungul unei vieţi. Eu cred totuşi că o întrebare bună, este mai bună decât răspunsurile preluate de la alţii. Cu alte cuvinte întrebarea copilului: “De ce aşa şi nu aşa?” are în ea multă inteligenţă şi înţelepciune. Fiţi ca şi copiii: întrebaţi-vă despre orice.
Seminarul va fi sustinut de autoarele cartii, Cristiana Alexandra Levitchi, psihoterapeut si Clara Toma, consilier in comunicare si dezvoltare personala.
  Cartea a carei tematica va fi abordata in acest seminar interactiv, este scrisă pentru persoanele care îşi pun întrebări şi nu se mulţumesc cu răspunsuri preconcepute. .
Seminarul va fi urmat de o sesiune de autografe .
Costul participarii la seminar- 50 lei , care include si
-cartea ,, Despre iluzii, mituri, amagiri,,.
- Ceai, cafea, apa, snacks-uri
- un bilet de tombola unde puteti castiga premii din partea organizatorilor
Locurile se ocupa in ordinea rezervarilor, la e-mail clara_ascendent@yahoo.com sau la tel 0747085371
Seminarul va avea loc in locatia Salonului InLight, str. Paraschiva Gherghel nr. 14, vis a vis de P-ta Domenii.
Va asteptam cu drag !
Fragmente din carte :
Cuprins
O altfel de…prefaţă  – (Dez)iluzionează-te ! - Clara Toma
În loc de introducere – Cristiana Alexandra Leviţchi                
Ataşamentul şi concepţia despre noi, lume şi alţii – Cristiana Alexandra Leviţchi                
De unde încep iluziile - Cristiana Alexandra Leviţchi                
Poziţiile de viaţă
Nevoia de siguranţă la temelia vieţii
Controlul, anxietatea existenţială şi puterea
Controlul, poziţiile de viaţă şi triunghiul dramatic
Mecanismele de apărare şi iluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                
Iubirea, dragostea, sexul şi lluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                
Cum învăţăm să iubim?
Iluzii despre relaţii
Mituri despre bărbaţi şi femei, familii în societăţile patriarhale
Adevăruri despre fidelitate şi relaţii
Idei preconcepute despre femei, bărbaţi şi sexualitate
Mituri şi adevăruri despre sex
Mituri şi prejudecăţi despre copii şi sex
Ataşamente şi disfuncţii relaţionale
Fazele unei relaţii de cuplu
Idealuri si idealizare în relaţiile de cuplu -Clara Toma
Banii şi iluziile – Cristiana Alexandra Leviţchi                
Mituri şi adevăruri despre bani
Moartea şi existenţa libertate, sens – Cristiana Alexandra Leviţchi                
Poziţii de viaţă, tipul de ataşament şi atitudinea în faţa morţii
Mania perfectiunii corporale, teama de boala, teama de moarte si negarea mortii Ce ascunde mania perfecţiunii corporale şi teama de boală
Diverse moduri de sfidare-negare a morţii (unele benefice, altele negative)
Religiile, credinţele religioase şi moartea
Copiii şi moartea
Cum e sa trăieşti conştient, fără amăgiri şi iluzii - Cristiana Alexandra Leviţchi                
Despre unele iluzii, mituri, amagiri, cu alte cuvinte… - Clara Toma
În (loc de) încheiere – Clara Toma
Despre autoare
Bibliografie selectivă
Biblioterapie: Cărţi ce merită citite

6 comentarii:

 1. Bine că mi-ai zis ca să ocolesc locul de departe.
  La sentimentele pe care le nutresc eu acum faţă de psihologi, e mai bine ptr ei să stăm cât mai departe unii de alţii.
  'tu-i în drumul lingurii pe toţi!

  RăspundețiȘtergere
 2. Saru'manaaaaaa...
  :))))
  Stanjenelule...
  :)
  Nu-ntreb nimic! :) Doar ma distrez in capul mieu cel prost cu "drumul lingurii" :)))))))))))))
  Cum o dau, cum o-ntorc, actiunea propusa de tine are un traseu cam sinuos cu opriri temporare ba:de "la mana pan'la gura" si-napoi, ba pe masa, ba in oala, ba in farfurie, ba in chiuveta :)))), ba in sertar... Cel mai greu mi se pare actiunea care s-ar putea savarsi in sertar, mai ales daca este inchis!
  :))))))

  RăspundețiȘtergere
 3. Drumul lingurii e de la farfurie la gură şi invers. E ca traseul autobuzului, ca să fiu mai explicită. Restul "locurilor" au legătură cu depozitarea.
  Da', domnia ta nu-ţi fă griji în privinţa asta. De "dragul" lor, mă descurc eu cumva să-i "îndestulez".

  RăspundețiȘtergere
 4. Ptruptrucila, te salut!
  Nu te-am mai vazut de o vesnicie... gandeam ca ai renuntat sa mai vizitezi aceasta planeta plina de excremente umane(propriu si figurat).

  Tanti a scris o cartea "deziluzioneaza-te, ca sa te iluzionez eu".
  :)
  Si mai este asistata si de o tanti profesionista in "dezvoltare personala"
  :)
  E o inflatie de oameni care au patalamale sa invete si sa dezvolte alti oameni, ca mai toti nu mai au pe cine dezvolta... ceilalti fara patalamale sunt analfabeti asa ca procesul "dezvoltarii"ar fi precum traseul lingurii lui Blue, insa catre o gura cusuta de chirurgi sadici si interesati doar de urechi!

  Hai salut, sa-mi traiesti!

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua si saru'mana,
  :)
  Stanjenelule,
  :))
  Nici mie nu-mi plac economistii desi ar trebui sa ma consider unul dintre ei. Chiar am facut si-o facultate in sensul acesta...
  :))
  Semanam intrucatva la apucaturi...
  :)))

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna Andreiule,

  Rade ciob da oala sparta... :))) da parca tu ai fi semnat condica in fiecare zi..... :)))) Nu-i repros, ca nu sunt un ciudos, ca vezi si tu ca pan'la urma, oricare dintre noi este prins intre doua lumi. Ca zicea biata bunica-mea ca nu poti sa stai cu curu-n doua luntri... asa ca din cand in cand ne mai tragem si noi pa la mal.
  :))
  Monser,
  :))
  Mie unuia mi-a placut foarte tare titlul. Si-apoi cartea m-a interesat si cu siguranta am s-o citesc si m-am socotit io asa ca daca cineva ar vrea sa vaza cat da hipnotizat sau autohipnotizat este, atunci n-ar strica sa-si vare o tzira nasu-n ea. Io i-am cerut doamnei sa ma lase s-o promovez, io am vorbit si cu Dan si cu Mniezau (nu sunt shizofrenic - m-am dus pa mesaje la El, pa feizbuc). Si daca si ei (sub cinzeci, Doamne ajuta!) a zis ca da, atunci i-am dat drumu.... Restul, cum e organizat, da ce e organizat seminaru si alte daraveri de-astea, nu e treaba mea...

  Asa ca monser, io zic ca orice ai face, orice ai crede, orice ai vrea sa schimbi in credintele tale, nu faci dacat sa schimbi o transa cu alta transa.... ORICE! D-aia i-am si zis la blog ROST PROST. Ca io asa cred, din transa din care iti scriu acu... Si da fapt cam tot aia mi-ai zis si tu mie si uite ca pan'la urma suntem da acord.... :)))

  RăspundețiȘtergere

rosteste